Kasteel Marquette
Heemskerk


Klik op een minifoto om de grote foto te zien.


Marquette 1640 Marquette, ook wel Het Huis te Heemskerk genaamd, is mogelijk gesticht door graaf Willem II (ca. 1252) en zou deel uitmaken van een keten van kastelen, bedoeld als afweer tegen de invallen van de West-Friezen. In 1300 droegen de Van Heemskerken dit eigen bezit op aan graaf Jan van Holland, om het voortaan van de graven in leen te houden. Als oudste van Heemskerk wordt heer Gerrit genoemd, maar ook komen de namen Van Naaldwijk, Van Voorne en Van Teijlingen voor in de kronieken.
Marquette 1640 Tweemaal (in 1223 en 1227) komen we de naam Gerard van Teijlingen tegen, waarschijnlijk de jongere broer van Willem, heer van Teijlingen en Dirk van Brederode. Deze Gerard zou de eerste eigenaar (en stichter ??) van het slot Marquette kunnen zijn. Graaf Willem II zou een zekere Gerard, ridder, aangesteld hebben als castelein (slotbewaarder) op een salaris van 300 pond per jaar. Heer Gerard's zoon (?), heer Arnoud, wordt altijd met de naam 'van Heemskerk' aangeduid en moet daar dus thuis horen.
Heemskerk 1630 Jhr. Mr. Hugo Gevers was getrouwd met jvr. Paulina Johanna Rendorp van Marquette, die zowel de Assumburg als Marquette van haar moeder jvr. A.M.C. Deutz van Assendelft had geerfd. Mr. Gevers liet gedurende veertien dagen een veiling houden (oktober 1868) van de inboedel van de Assumburg. Ook liet hij in 1906 de betimmering van de grote zaal van de Assumburg, de marmeren schoorstenen en vier deuren met omlijsting over brengen naar Marquette. Ook de beide vazen die de ingang van Marquette flankeren, zijn uit de Assumburg afkomstig.


Recente foto's (augustus 2001)
Klik op een minifoto om de grote foto te zien.

Marquette vanaf de tuin Marquette vanaf het terras Ontvangsthal Marquette achterkant kasteel Marquette toegangsbrug Marquette


oprijlaan Marquette met vaas Vaas op oprijlaan Marquette


voor meer foto's van kasteel Marquette: klik hier


floorplan Marquette Plattegrond van kasteel Marquette, (met dank aan het kastelenteam.nl)

voor meer informatie over kasteel Marquette: klik hier (absofacts.com)

Klik hier voor: Terug naar de Homepage
Klik hier voor: Foto's van personen.
Klik hier voor: Gebouwen 1: mini foto's van De Assumburg.
Klik hier voor: Gebouwen 2: Diversen.
Klik hier voor: Zegels.
Klik hier voor: Familiewapen: Van Assendelft en Nassau.
Klik hier voor: Assendelft - Batelaan Homepage.

e-mail Voor informatie of suggesties: fred@vanassendelft.eu
Of breng een bezoek aan de Assendelft - Batelaan Homepage.