Eekenhof page
last updated: 13 July 2009

eekenhofmetpijl.jpg - 112,43 kb On 28 February 2008 we moved into our new home.






Click on these pictures for full-size photos


View from Eekenhof at daytime
View from Eekenhof at night
Enschede in mist.jpg
View from Eekenhof at misty Enschede
krant23jan08.jpg volkskrant 15febr08kl.jpg gebergte baksteenkl.jpg fin dagblad nov 08 fin dagblad nov 08
Caren balkon pasen 2008kl.jpg bank1kl.jpg bank1kl.jpg bank2kl.jpg Advice about the enterior decoration was given by: Mrs I.E. Reinders,
Consulente d'Interni
airial photo Eekenhof.jpg photo Eekenhof Oct 09.jpg
Our friends Johs and Margreet gave us this
marvellous leaded window, depicting
Roombeek neighbourhood before the
disaster and afterwards.
Picture one is a night photo; picture two
is taken with a daylight background.
More windows by Atelier GlassJohs:
Atelier GlassJohs
glas in loodraam 01kl.jpg glas in loodraam 02kl.jpg overzicht glas in loodramen


In februari 2010 Johs placed another set of leaded windows; they form a perfect match with the first one. glas in loodraam 3-luik.jpg
November 2011: The final window was placed by Atelier GlassJohs; on the left the Van Assendelft coat of arms, on the right the Eekenhof building. glas in loodraam 4.jpg




More photos of Roombeek: click here

Architekturspaziergang durch Roombeek und Enschede, click here


More photos of Eekenhof: click here


Reconstruction Balengebouw: click here






Link to newspaper Algemeen Dagblad, 22 April 2008: Queen visits Roombeek: click here for AD


Dutch film about Roombeek; from AVRO De Gouden Piramide 2007 click here


Link to photo site with Eekenhof pictures click here


new Link to Dagblad Tubantia: Bijzondere plaquette voor Het Eekenhof: click here








Disaster area Roombeek, Enschede



rampgebied


The firebrigade at work at Roomweg, Enschede. Photos Bas Czerwinski
ramp2.jpg - 17,37 kb ramp1.jpg - 21,04 kb
ramp3.jpg - 14,31 kb ramp4.jpg - 22,76 kb
source: http://www.nrc.nl/W2/Lab/Enschede/ramp.html#foto


For an English spoken film about the disaster click here.
(Youtube film)


For another film about the fireworks disaster, click here.
(Youtube film: "roofs blown of the houses" )



More links (in Dutch):

Zwaailichten, gedetailleerd verslag met foto's en schema's: click here
Gemeente Enschede: click here
Dagblad NRC: click here
Refdag: click here
Wikipedia, de vrije encyclopedie op Internet: click here






Informatie over Roombeek

Enschede wordt nog steeds gekenmerkt door de textielindustrie, die zich daar eind 19e-begin 20e eeuw vestigde en het gebied letterlijk en figuurlijk 'op de kaart' zette. Goede verbindingen met het achterland (de spoorlijn naar Oldenzaal), schoon water voor het wassen (de Roombeek), de introductie van de stoommachine en voldoende arbeidskrachten gaven het gebied een belangrijke industriële uitstraling. De aangetrokken arbeiders werden ondergebracht in de nieuwe wijken Mekkenholt en Deppenbroek. Zo ontstond een combinatie van fabrieksterreinen met grote industriële gebouwen, arbeidersbuurten, parken, middenstandswijken en buitenplaatsen van textielfabrikanten.
Na het faillissement van de textielindustrie veranderde de wijk; de achteruitgang van de arbeiderswijken bracht de gemeente ertoe voor het gebied een integraal plan te ontwikkelen. Doel was om met behoud van het oude karakter van het stadsdeel nieuwbouw te realiseren: een afwisseling van bouwblokken met eigen binnengebied, een heterogeen straatbeeld van afwisselend kleinschalige en grotere bouwvolumes met verschillende bouwhoogtes, rooilijnen en architectonische uitstraling. Een stadswijk waar zowel gewoond als gewerkt zou kunnen worden. Deze ideeën werden door stedenbouwkundige Riek Bakker uitgewerkt tot een ruimtelijke visie en een stedelijk ontwerp. Het betrof het gebied Groot-Roombeek met een oppervlakte van circa 20 hectare.

Op 13 mei 2000 ontploft de vuurwerkopslagplaats midden in Roombeek en wordt een gebied van bijna 42 hectare verwoest. Het plan van Riek Bakker moet worden aangepast, omdat van de voormalige textielfabriek 'Bamshoeve' nog uitsluitend het Balengebouw (naast de Eekenhof, fva) overeind staat, terwijl dat in de oorspronkelijke plannen bewaard zou blijven. Pi de Bruijn van De Architecten Cie werd gevraagd om een nieuwe plan te ontwerpen, met daarin centraal de oude spoorlijn naar Oldenzaal als HOV-verbinding. Opmerkelijk is ook de rol die de nieuwe bewoners hebben kunnen spelen in het ontwikkelingsplan: zij zijn er ook daadwerkelijk als opdrachtgever benaderd. Juist door extra steun te verlenen aan de bewoners zijn alle kansen benut om een nieuwe woonwijk te realiseren.

bron: http://duurzaambouwen.senternovem.nl/nieuws/roombeek_van_oorsprong_de_grootste_binnenstedelijke_vinex-locatie/



Bij de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000 verloren circa 600 huishoudens een woning. Daarmee werd een grondige herziening nodig van de toenmalige plannen voor de binnenstedelijke herinrichting van Groot Roombeek. Met een nieuw ontwikkelingsplan werd de basis gelegd voor de herbouw van de wijk, inclusief grootschalige verbetering van enkele omliggende woonwijken.
Vanuit de Tweede Kamer werd aangedrongen op een proces met vergaande bewonersparticipatie. Het bijzondere in de aanpak van Roombeek is dat bewoners ook daadwerkelijk als opdrachtgever zijn benaderd. Tegelijkertijd is aandacht besteed aan de historische elementen: de oude Roombeek (de oorspronkelijke beek), de industriële panden en de bleken. Deze laatste als overblijfsel van de textielindustrie die in deze wijk een belangrijke rol heeft gespeeld. En ook het combineren van wonen en werken werd een invalshoek voor een nieuwe, leefbare wijk. Kenmerkend voor Enschede is de afwisseling in kleinschalige en grotere bouwvolumes met verschillende bouwhoogten, rooilijnen en architectonische uitstraling.
In het Ontwikkelingsplan Roombeek is ook aandacht besteed aan de duurzaamheid op het stedenbouwkundige niveau in alle facetten en in relatie tot elkaar: een integrale benadering die berust op zowel de sociale als de fysieke onderdelen van een verloren wijk die wordt herbouwd.

Bron: http://duurzaambouwen.senternovem.nl/projecten/index.php?recID=128









mail.gif (4196 bytes) Comment, compliment or complaint, we welcome your views. fred@vanassendelft.eu